Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Yrittäjämäinen oppiminen leviää Oulussa

Anu Virpi ja Paula Tuohimaa vauhdittavat oppimisen vallankumousta Oulun seudun ammattiopistossa.

 
Paula Tuohimaa ja Anu Virpi ovat tiimioppimisen edelläkävijöitä Oulun seudun ammattiopistossa. He olivat mukana TOY-käyttöönottokoulutuksessa sekä Hope YTY -leireillä ja ovat molemmat valmentautuneet Tiimimestareiksi. Tässä vauhdissa on moni asia muuttunut.
 
– Tiimioppimisen kokeiluja on tehty erityisesti audiovisuaalisella alalla. Siellä kaikki kolme vuosikurssia oppii samassa tilassa ilman lukujärjestystä ja tehtäviä jaetaan sen mukaan, mitä kunkin pitäisi oppia. Opiskelijat ovat perustaneet tuotantoyhtiön ja tekevät NY-yrittäjinä nettiohjelmaa sekä tuottavat verkkopalveluja ja graafista suunnittelua, Paula selittää.
 
Yhteisiä aineitakin koetetaan yhdistää tiimioppimiseen, mutta se ei vielä suju ihan kitkattomasti. Omat haasteensa tuo myös se, että osa opiskelijoista suorittaa ammattilukiota, joten heidän täytyy päästä lähtemään lukiolle tiettyinä aikoina. Lukiolla ei valitettavasti löydy tiimioppimiselle mitään ymmärrystä: siellä on läsnäolopakko eli jokaisen pitää istua ja kuunnella.
 
Myös aikuispuolella korualalla opitaan Oulun seudun ammattiopistossa nykyään tiimeissä, ja kokemukset ovat hyvät. Vaatetusalalla tiimit otetaan käyttöön ensi syksynä kakkosille, jolloin he suorittavat asiakaslähtöistä oppimista.
 
TOY-malli oli käytössä kevätlukukaudella, jolloin kymmenen opiskelijaa suoritti työssäoppimisensa yrittäjinä. Heistä viisi oli tekstiilialalta, neljä media-assistenteiksi opiskelevia ja kaksi korualalta. 
 
– TOY-ryhmä rakensi pääsiäistapahtuman, jonka myyjäisissä he pääsivät myymään tuotteitaan. Tapahtuma oli suosittu, sillä joulumyyjäisiin tottuneet asiakkaat tulivat mielellään idyllisessä Pikisaaressa olevalle koulullemme myös pääsiäisenä.
 
Töitä riittää tiimioppimisen 
jalkauttamisessa
 
Tiimimestari-valmennukseen pääsy oli Paulalle viisivuotisen toiveen toteutuma. Sen mahdollisti Hope YTY -hanke. Parasta oli, että Anu lähti kaverina mukaan valmennukseen, koska yhdessä kaverin kanssa asioita on paljon helpompi puskea eteenpäin.
 
– Hankkeessakaan ei uskottu, että jaksaisimme Anun kanssa käydä ihan kaiken, siis valmennukset, TOY-käyttöönottokoulutukset ja Hope YTY-leirit, mutta niin vaan jaksoimme. Se oli meille niin merkityksellistä. En pitänyt pahana edes aikaisia aamuja, joita täältä pohjoisesta kulkiessa riitti, sillä verkosto antaa niin paljon. Jos koulutusta järjestetään vain oman talon seinien sisällä, se ei ole ollenkaan niin antoisaa kuin muiden kanssa verkostoituen.
 
Tiimioppimisen levittämisessä Paulalla ja Anulla riittää vielä sarkaa Oulun seudun ammattiopistossa, mutta yrittäjämäisestä oppimisesta on jo johtokin kiinnostunut, joten sen puolesta ei tarvitse taistella. Iloinen uutinen on, että kaksi uutta opettajaa on lähtenyt Tiimimestari-valmennuksiin, joten sitäkin kautta tiimioppimisen ajatukset saavat lisää jalansijaa. Joukko opettajia ja henkilökuntaa aina yksikönjohtajaa myöten kävi myös innostumassa Sytyke-päivillä Tiimiakatemialla.  
 
– Yrittäjyyden ajatukset ovat talon sisällä levinneet kovasti, ja esimerkiksi kesäyrittäjyyteen on herätty. Asiat leviävät nyt monia eri reittejä. Vähitellen sitten malli siirtyy edellisiltä opiskelijoilta uusille, jolloin ajan kanssa syntyy uudenlainen tekemisen kulttuuri. Niinhän sen pitäisi mennä, että yrittäjyys tulee opiskelijoille tutuksi jo opintojen aikana eikä niin, että he oppivat jotain täällä ja menevät sitten oppimaan yrittämistä muualle.
 
Osuuskunta kiinnostaa
 
Yrittäjyyden ja tekemällä oppimisen jalkauttamista auttaa lokakuun alussa viime vuonna perustettu Osuuskunta Artesaari, jonka toimintaa käynnistellään. Ensimmäisessä osuuskuntainfossa oli vain yksi opiskelija, mutta nyt jäseniä on 16 ja ensimmäisiä palkkoja voidaan nostaa tammikuussa. Käsi- ja taideteollisuusalaan ja audiovisuaaliselle puolelle keskittyvään osuuskuntaa voivat liittyä sekä opiskelijat että jo valmistuneet ja myös henkilökunta.
 
– Uusi opetussuunnitelma ja osaamisperustaisuus puhuttavat meidän oppilaitoksessamme paljon. Sen ansiosta myös osuuskunta-asioista kyselijöitä riittää, Paula myhäilee.