Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Vuosi osuuskunnassa innostaa yrittäjyyteen Omniassa 27.2.2014

 

 

Viisi vaatetusalan artesaaniksi valmistuvaa opiskelijaa ryhtyy syksyllä pitämään korjausompelimoa ja tekemään mittatilaustöitä Espoon KYKY Osuuskunnan kautta. Heitä Omniassa sparraava Selina Nastase ei peittele innostustaan.

– Tämä on iso askel. Kun opiskelijat liittyvät osuuskuntaan ennen valmistumistaan, he voivat toimia siellä vielä vuoden ajan. Kyllä minusta tuntuu, että kun opiskelija pääsee vuoden tekemään omia hommia, niin vaikea sen jälkeen on enää lähteä toisen palvelukseen. Tämä siis todella valmentaa yrittäjyyteen.

Selinan tulevaisuuden visiossa opiskelija pyörittää korjausompelimoa aina päivän viikossa ja saa muina päivinä tehdä luovempia ja mukavampia töitä.

– Tämän onnistuminen vaatii sen, että porukka pystyy toimimaan keskenään, mutta aion todistaa, että se on mahdollista. Meillä on tässä mukana niin mahtava tiimi.

Selinan innostamina opiskelijat aloittivat keskiviikkona Yrittäjän selkäranka -valmennuksen. He valmentautuvat kolmen keskiviikon ajan ja tekevät lisäksi etätehtäviä. Tänä aikana he valmistelevat liiketoimintasuunnitelman aihion, joka esitellään näyttötilaisuudessa.

KYKY-vuoden aikana yrittäjyysvalmennusta tulee lisää, ja samalla tehdään liiketoimintasuunnitelma valmiiksi.

"Hurja draivi päällä"

Luontevasti opetukseen integroitu pedagoginen osuuskunta vaatii Omniassakin vielä paljon miettimistä, mutta mitään vaihtoehtoa Selina ei sille näe. Hän on kiinnostunut kehittämään ja vetämään osuuskuntatoimintaa, vaikkei kaikesta voikaan vastata yksin.

– Vain kokeilemalla oppii. Näitä asioita ei pysty paperilla suunnittelemaan toimiviksi, vaan kokemukset opettavat. Minulla on hurja draivi päällä. Pitää oikein jarrutella, ettei tule enempää sanomista.

Artesaaniopintojen ensimmäisinä vuosina oppimisessa panostetaan tekniikkaan ja teoriaan. Osuuskuntavuotena tietoja, taitoja ja ideoita sovelletaan.

– Kun ensimmäisenä vuonna ei tarvitse tuottaa hurjasti voittoa, voidaan kokeilla hullumpiakin projekteja, kuten puvustuksia, naamiaisasuja, oman malliston myymistä messuilla ja markkinoilla sekä osuuskunnan oman nettikaupan vetämistä, hän hersyttelee.

Nettikauppaa ei osuuskunnalla vielä ole, mutta sekin on jo harkinnassa.

Pilotointivaiheessa osuuskuntaan valitaan ne opiskelijat, jotka ovat tosissaan kiinnostuneita yrittäjiksi ryhtymisestä. Tulevaisuudessa on Selinan mielestä mahdollista, että kaikki opiskelijat valmistuvat Omniasta yrittäjyyteen perehtyneinä.

– Projekteista tulee niin kivoja, että kaikki kuitenkin haluavat tehdä niitä. Palkkaa niistä saavat vain ne, jotka kuuluvat osuuskuntaan.

Osuuskunnan Pop Up Omnia -myymälässä Tapiolassa myydään tulevaisuudessa myös osuuskuntaan kuuluvien vaatetusalan opiskelijoiden valmistamia tuotteita, tehdään korjausompelua ja erilaisia asiakastöitä tekstiileihin liittyen. Tässä Espoon modernin taiteen museon yhteydessä toimivassa myymälässä on jo nyt puuartesaanien töitä, ja myös viherrakentajat hyödyntävät tiloja.

Espoon KYKY Osuuskunta perustettiin viime vuoden toukokuussa. Syyskaudella aktiivijäseniä oli 35, ja heille järjestettiin myös valmennusta. Puualan mittatilauskalusteiden ja kalustekunnostusten sekä vihersuunnitteluprojektien lisäksi osuuskunnan kautta on ehditty tehdä myös jo hius- ja kauneusalan töitä.
 

Espoon KYKY -osuuskunnan Facebook-sivut