Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Toisen ihmisen raha on tehokas opettaja 17.6.2014

Johanna Mahlamäki (vas.), Alina Saarikko, Annukka Mäki, Kirsi Kaarinen, Johanna Partanen, Tiia Taiminen ja Jenni Taalikka ovat innostuneet Päivi Lehdon valmennuksessa osuuskuntayrittäjyydestä. Kolmannen vuoden opiskelijat  Johanna Mahlamäki ja Jenni Taalikka perustavat ammattiosuuskuntaa. Muut kuvassa ovat ensimmäisen vuoden päättäneitä opiskelijoita, joten heidän vuoronsa perustaa osuuskunta tulee kahden vuoden kuluttua.

 

Kokemukset oppilaitososuuskunnassa työskentelystä ovat tehneet sisustusartesaaniksi juuri valmistuneeseen Jenni Taalikkaan sellaisen vaikutuksen, että hän perustaa luokkakavereidensa kanssa oman ammattiosuuskunnan.

Tähän osuuskuntaan otetaan Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta mukaan kaikki mahdolliset sisustussuunnitteluun liittyvät alat, jotta esimerkiksi sähkö- ja rakennusalan osaajat löytyvät asiakastöihin omasta joukosta. Yhdessä pystytään myös tarjoamaan isompia kokonaisuuksia.

Osuuskunta toi Jennille mahdollisuuden korvata opinnoissa kuvitteelliset sisustussuunnitelmat oikeilla töillä, jotka tehtiin todellisille asiakkaille.

– Kyllä siinä oppi erilailla rahankäytön, kun kädessä olivat toisen ihmisen rahat. Sait itse päättää, mistä nipistät ja mihin panostat. Tuntui tosi hyvältä päästä oikeasti toteuttamaan suunnitelma ja nähdä, mitä ihan itse sai aikaan.

Tiimissä on mahtava oppia

Kolme vuotta sitten perustettu Craft & Design -osuuskunta on ollut Jennille tehokas työelämään ja yrittäjyyteen valmentaja. Kun toiminta asiakastöitä tehdessä on yrittäjämäistä, on esimerkiksi omasta ajankäytöstä otettava itse vastuu.

– Mahtavaa on myös oppia tekemään hommia tiiminä. Kun on porukkaa ympärillä, niin toiselta voi saada idean, miten viedä työtä eteenpäin, jos itse on lukossa. Ja oppii siinä laajentamaan visiotakin, kun yhdessä tehdään, ja myös tekemään kompromisseja.

– Eikä sekään ole ihan pieni asia opiskelijalle, että osuuskunnan kautta voi kouluaikana tienata itselleen rahaa.

TOY-valmennus oli Jennin mielestä ehdoton juttu osuuskuntaan orientoimassa. Valmennuksessa pohdittiin hinnoittelua, opittiin laskuttamaan ja perehdyttiin esimerkiksi taloustyökirjan käyttöön.

Olennaista oli asiakkuusajattelu kautta linjan eli se, miten vastataan asiakkaan odotuksiin.

– Osuuskunnassa yrittäessä meillä on valmentajan tuki. On olennaista, että on joku, jolta voi kysyä neuvoa vaikka silloin, kun pitää korjata jokin asia mahdollisimman pienin kustannuksin, Jenni pohtii.

Innostuneita pioneereja

Jenni on kavereineen päässyt seuraamaan aitiopaikalta Craft & Design -osuuskunnan syntymistä. Nämä naiset ovat nähneet uuden kehittämisen ongelmat mutta innostuneet silti etujoukoissa kokeilemaan mahdollisuutta.

Nyt he haluavat tosissaan tehdä töitä ammattiosuuskunnan kautta.

– Pioneereja tässä ollaan myös omalla alallamme, koska sisustusala on vasta nousemassa Suomessa. Vähitellen ihmiset huomaavat ajatella, että joku voisi laittaa meidänkin kämpän ihan erilaiseen kuosiin.