Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Tiimioppimalla pian koko tutkinto 27.11.2014

Hope OSK -hanke on onnistunut tavoitteissaan. Osuuskuntakohtaamisessa Ahlmanin opistolla kaikki 16 kumppania saattoivat kertoa pilotoineensa vähintään kymmenen opintoviikon opintokokonaisuuden osuuskunnassa. Mittavin kokonaisuus oli peräti 40 opintoviikon suuruinen.

– Tämä on ihan mahtavaa. Saadut kokemuksen osoittavat, että tekemällä oppiminen toimii: se motivoi opiskelua ja nopeuttaa oppimista. Tiimioppimisen pedagogiikkaa kaivataan siis lisää, iloitsee projektipäällikkö Maria Käkelä.

Osuuskuntia toimii kumppanioppilaitoksissa nyt jo parikymmentä, ja opettajat ovat ottaneet ne työkaluikseen. Näin osuuskunnat vakiintuvat hyvää vauhtia oppimisympäristöiksi.

– Opettajat ovat ottaneet valmentajan roolin monenlaisissa projekteissa. Piloteilla on kirkastettu prosesseja, ja niiden kautta on syntynyt paljon erilaisia malleja. Moni on esimerkiksi ottanut vakiinnuttamistyöhön käyttöön vuosikelloja, joista näkee, mitä osuuskunta tarkoittaa eri vaiheissa vuotta Maria miettii.

Ensimmäiset
rohkeat jo liikkeellä

Monen opettajan haaveissa ja tavoitteissa on ottaa osuuskunta yhä laajemmin käyttöön ja päästä lopulta siihen, että tiimioppimalla opitaan koko tutkinto. Osuuskuntakohtaamisessa muutama rohkea jo heittikin ajatuksen, että joillain aloilla vietäisiin seuraavaksi kaikki opinnot osuuskuntaan.

Esimerkiksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa lähdetään tekstiilin aikuisryhmässä kokeilemaan tätä.

– Kaikki opinnot tehdään ensi syksynä osuuskunnan kautta, ja kaikki tutkintosuoritukset tehdään asiakkaille, kertoi Marjo-Riitta Kaminen-Kandelin.

 

Pirjo Ervasti-Saksala Tavastialta totesi, että heillä kaikki tehdään jo osuuskunnan kautta, mitä vain voidaan.

– Mitä enemmän oikean elämän yhteyksiä, sen parempi. Haluan, että opiskelijat oppivat osuuskunnan kautta ja hivuttautuvat hiljalleen yrittäjyyteen ja työelämään.

Osuuskunta toimii oppilaitoksissa usein käytännössä osana TOY eli työssäoppiminen yrittäjänä -mallia. Esimerkiksi Tavastialla osuuskunta perustettiin juuri TOY-mallia varten, ja nyt siellä alkoi syksyllä jo seitsemäs TOY-ryhmä.

Hyvät käytänteet
laitettiin jakoon

Malli koko tutkinnon suorittamisesta tiimioppimalla ei ole vielä valmis, vaan uudet tavat toimia ihmetyttävät monin paikoin. Maria Käkelä kuitenkin uskoo vahvasti, että mitä laajemmin ja rohkeammin niitä uskalletaan lähteä kokeilemaan ja mitä isommin tehdään, sitä varmemmin saadaan muutosta aikaan oppilaitoksissa.  

Osuuskuntakohtaamisen parasta antia oli joukko hyviä käytänteitä. Yksi näistä on monialaisuus. Monet mainitsivat, että kun eri alojen ja eri vuosikurssien opiskelijat tekevät yhdessä, syntyy mahtavia tuloksia. Tätä on kokeiltu esimerkiksi Loimaan ammatti- ja aikuisopiston Aarretalossa sekä JAOssa.

Toinen Aarretalon hyvistä käytänteistä on keskiviikkoiltapäivien konttoripäivä, jolloin paikalla on aina joku, joka osaa neuvoa osuuskuntalaisia esimerkiksi laskujen ja tarjousten teossa.

Tarpeellisiksi monissa oppilaitoksissa on koettu myös yhteiset päivät ja leirit, joissa on käyty läpi osuuskunnan arvoja.

– Nämä ovat hyviä tuloksia. Tämä tapa oppia tekemällä osuuskunnissa mahdollistaa osaamisperusteisuuden toteutumisen, Maria arvioi.

Lisää kuvia kohtaamisesta täällä.