Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Pro Salonki starttaa Sataedussa 12.3.2014

Vielä muutama viikko on aikaa suunnitella ja valmistella, ja sitten 4.4. klo 10 aukeaa Sataedu Kokemäelle Pro Salonki. Siellä hiusalan sekä kauneudenhoitoalan opiskelijat pääsevät tositoimiin: oppimaan yrittäjyyttä yhdessä ja palvelemaan asiakkaita työssäoppimisjaksoillaan.

Hiusalan opiskelijoista kahdeksan tekee tänä keväänä työssäoppimisensa TOY-mallilla eli yrittäjinä Satapro-osuuskunnan kautta. Viisi heistä työskentelee Pro Salongissa ja kolme suuntaa muihin yrityksiin.

Valmistuvien lisäksi Pro Salongissa tekee työssäoppimisensa kolme reipasta kauneudenhoitoalan toisen vuoden opiskelijaa.

– Olen aivan liekeissä näiden rohkeiden nuorten kanssa. Tuntuu, kuin en olisi töissä lainkaan. En todellakaan tunne aamuisin meneväni opettajaksi kouluun, kauneudenhoitoalan opiskelijoita valmentava Janika Reunanen innostuu.

Asiakkaat ovat voineet tilata hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijatyötä Kokemäellä aiemmin jo Sataedu Salongit -nimisestä oppilashoitolasta. Ongelmana on ollut, että hoitola joudutaan sulkemaan aina, kun opiskelijat lähtevät koululta työssäoppimaan tai lomalle.

Parhaillaan työstetään myös suunnitelmaa, että valmistuvat hiusalan opiskelijat voisivat pitää Pro Salonkia auki kesän ajan.

– Nyt, kun pääsemme palvelemaan myös työssäoppimisjaksojen aikana sekä kesällä, emme menetä saatuja asiakkaita, Janika toteaa.

 

Sataedu jakaa
hyvää malliaan

Hius- ja kauneudenhoitoalalla on perinteisesti ollut vuokratuoliyrittäjyyttä ja sopimusyrittäjyyttä. Sataedussa on kehitetty sopimusyrittäjyydestä ainutlaatuinen, yrittäjäystävällinen malli.

– Kun yrittäjä ottaa opiskelijan töihin osuuskunnan kautta, hänen kanssaan tehdään sopimus osuuskuntayrittäjyydestä. Yrittäjä tilittää osuuskunnalle tulevan osuuden osuuskunnan tilille, ja osuuskunta hoitaa kaiken tästä eteenpäin eli palkan opiskelijalle sekä verot ja muut maksut, selittää valmentaja Teija Österlund.

Malli sopii myös keikkaluonteisiin töihin, kuten maskeerauksiin tai näyttämöpuvustuksiin. Samoin sitä voidaan soveltaa sähköasentajille, autonasentajille ja vaikka lähihoitajille, kunhan palvelut ensin tuotteistetaan. Kun kätevä malli saadaan ensin jalkautettua Sataedun sisällä, lähdetään hyvää jakamaan myös muille.

Teija tuulettaa osuuskunnan puolesta ihan täysillä ja pitää sitä loistavana pedagogisena oppimisympäristönä.

– Sain siitä kokemuksen juuri tänään, kun marata-puolen koulutuspäällikkö osti hyvinvointi-illan oman alansa opettajille. Kokosin nopeasti kasaan tulevat osuuskuntayrittäjät, jotka ryhtyivät heti tiiminä suunnittelemaan ja tekemään tarjousta. On huikea juttu, millä innolla opiskelijat empimättä ja nopeasti antavat työpanoksensa, kun pääsevät osuuskunnan kautta kiinni oikeisiin töihin.

Kolmoset periyttämään
osaamistaan ykkösille

Satapro-osuuskunnan juuret juontavat kevääseen 2010. Rymättylän rannalla 48h-yrittäjyysleirillä kehitysjohtaja Veli-Matti Vuori lupasi silloin opiskelijoille, että syksyllä Sataedussa on osuuskunta. Ja näin tapahtui!

Satapro-osuuskunta rekisteröitiin 19.8.2010. Jäseniä on graafiselta alalta, peli- ja elokuva-alalta sekä sähköalalta nyt yhteensä jo yli 70. Toimintaa kehitetään parhaillaan kiivaasti Hope OSK -hankkeessa.

– Maaliskuun alussa valmentajien leirillä Kauppilassa tuli uutena ideana periyttäminen. Kolmoset periyttävät treeneissä uusille ykkösille, miten Pro Salongissa toimitaan, Teija suunnittelee.

Opiskelijoiden osuuskuntavalmennukseen kuuluu viisi leiriä. Opiskelijat ovat innostuneet kahdesta ensimmäisestä leiristä niin, että he kaikki ovat ilmoittautuneet kolmanteen.

– Erityisesti benchmarkkausreissu WinNovaan oli antoisa. Toukokuun viimeisellä viikolla benchmarkkaamme Turussa muun muassa yksityisessä kauneudenhoitoalan oppilaitoksessa, maahantuojien luona sekä Naantalin Kylpylän hoivaosastolla, kertoo Janika.

Pro Salongin Facebook-sivut