Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Pitkät pilotit osoittavat tiimioppimisen voiman 16.2.2015

Valmentajat Minna Kantola, Jorma Sahlberg ja Päivi Lehto ovat pitkissä piloteissaan todistaneet, kuinka huikeita asioita tapahtuu, kun opiskelijoihin luotetaan ja heitä kannustetaan tekemään oikeita töitä todellisille asiakkaille.

 

Oikeat työt lisäävät sisustusta opiskelevien intohimoa omaa alaansa kohtaan Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Kaikki viime syksynä sisustusalan artesaaniopintonsa aloittaneet ovat jo liittyneet osuuskuntaan.

Ryhmässä oli opintojen alussa seitsemän alaikäistä, mutta yksi toisensa jälkeen he ovat täysi-ikäistyessään – osa jopa heti syntymäpäivänään – kiikuttaneet osuuskuntahakemuksensa valmentaja Päivi Lehdolle.

– Huikea ideani oli osallistuttaa koko ryhmä tiimioppimisen menetelmiin heti alussa, ja sen tulos näkyy. Olen päässyt näkemään kuinka paljon tiimi ja kaverijohtaminen kasvattavat nuoria, Päivi iloitsee.

Päivi on yksi Hope YTY -hankkeessa pitkää pilottia tekevä opettaja, eli hän suunnittelee ja pilotoi vähintään 40 opintoviikon ammatillisia opintoja, joissa opitaan ammattia ja yrittäjyyttä. Näitä kolmea pilottia esiteltiin viime viikolla Seinäjoella Hope YTYn ohjausryhmälle, joka tyytyväisenä totesi, että oikealla tiellä ollaan.

Luonteva osa arkea

Kun sisustusalaa opiskelevat päästetään oppimaan asiakastöitä tehden, he innostuvat, ohjautuvat itse ja oppivat itse oppimaan. Tiimioppimisesta ei Päivin mukaan silti tehdä mitään isoa juttua, vaan se on luonteva osa arkea.

– Kun tulet taloon, alkaa dialogi. Joka viikko on aamunavaus, jossa koko ryhmä on koolla ja jaetaan kahteen tiimiin keskustelemaan, mitä on tehty, mitä on opittu ja mikä on pielessä. Tässä tulee hoidettua monta asiaa, koska ryhmänohjaamiselle ei juurikaan ole resurssoitu tunteja.

Yrittäjyyden kulttuuri on jo olemassa Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, ja sitä Päivi pitää tärkeänä. Opiskelijat omaksuvat sen aika samoin tein, kun tulevat taloon. Oppilaitokseen on tullut myös opiskelijoita juuri siksi, että siellä on osuuskunta, ja he jo hakiessaan ilmoittavat olevansa siitä kiinnostuneita.

Työelämälähtöisyys on ollut mukana opetuksessa pitkään, mutta sen merkitys on nyt nostettu pramille. Sisustajien työ on buumiluonteista, joten heidän pitää tottua täydelliseen epävarmuuteen töiden määrästä. Opiskelijoiden on opittava brändäämään itsensä pärjätäkseen markkinoilla.

– Itse hankitun, oikean asiakastyön tekeminen on saanut lisänostetta, ja projektit ovat tulleet vakaviksi. Oppilaitoksesta on tullut myös avoimempi, ja yrittäjiä poikkeaa siellä kahvilla. Messuyhteistyötäkin tehdään yhdessä yrittäjien kanssa, Päivi pohtii.

Jo infopäivässä osuuskuntaan

Loimaan Aarretalossa opiskelijoille pidetään heti opintojen alussa osuuskunnan infopäivä ja pian sen perään osuuskuntaleiri.

 – Aika moni liittyy jo infopäivässä mukaan osuuskuntaan, vaikka on ollut koulussa vasta pari viikkoa, kertoo Loimaan ammatti- ja aikuisopiston Aarretalossa eli käsi- ja taideteollisuusalan yksikössä valmentava Minna Kantola.

Osuuskuntaleirillä ryhmäydytään ja käydään läpi arvot, visio ja missio. Kaikkien alojen opiskelijat ovat leirillä yhdessä, ja mukana on aina vanhoja osuuskuntalaisia. Leirillä käytetään paljon tiimioppimisen menetelmiä.

Nopeasti haltuun otetaan myös esimerkiksi osuuskunnan hinnoittelutyökaluja.

– Opiskelijat tekevät heti opintojen alussa työn oikealle asiakkaalle eli valmistavat tuotteen, jonka hinnoittelevat ja josta tekevät laskun ja saavat palkan. Ne, jotka ovat liittyneet osuuskuntaan, saavat palkan itselleen. Muut saavat saman opin, mutta rahat menevät koululle.

Osuuskuntavalmennukset ovat Loimaalla monialaisia ja suunnattu opiskelijoille, jotka suorittavat työssäoppimista yrittäjinä, tekevät jotain projektia yli alojen tai ovat kiinnostuneita toimimisesta ja oppimisesta osuuskunnissa.

– Myös kesäyrittäjyys on meillä mahdollista, ja opiskelijat saavat kesäyrittäjinä kulkea talossa omilla avaimillaan, Minna mainitsee.

Osuuskunta- ja yrittäjyysopintojen omaksi info- ja dokumentaatiokanavaksi on perustettu Aarretalon blogi, josta löytyy esimerkiksi vuosikello yrittäjäpolulle.

SEDUssa kaikki on mahdollista

SEDUssa korostetaan yrittäjyyttä jo strategiassa, joten ammatin ja yrittäjyyden oppimisen lisääminen on luontevaa.

– Se mahdollistaa oppimisen yrittäjämäisessä oppimisympäristössä, joten meillä kaikki on mahdollista, myhäili SEDUn pitkää pilottia esitellyt Jorma Sahlberg Ilmajoen Pappilantien opetusyksiköstä.  Hän kertoi osuuskunnan käytön olevan Pappilantiellä jo osa normaalia opetustoimintaa.

SEDUssa on kehitetty suoria asiakkuuksia ja tekemällä oppimista, opittu vastuunottoa ja verkostoiduttu erilaisia tapahtumia järjestämällä ja kaiken tekemisen tuoksinassa innostuttu lujasti.