Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Osuuskunta tuo tosipelit Seurakuntaopistolle 13.3.2015

Skål uudelle osuuskunnalle, jonka myötä Seurakuntaopisto aikoo profiloitua yrittäjyyteen valmentavaksi oppilaitokseksi.

 

Seurakuntaopistolla on vauhti päällä ja tähtäin tiukasti tulevassa: Pedagoginen osuuskunta on juuri perustettu. Sillä ei ole vielä nimeä, sen sääntöjäkin vasta mietitään yhdessä ja kumppanuudesta neuvotellaan oppilaitoksen kanssa. Sovittuna ja kalenterissa ovat sen sijaan osuuskunnan 1-vuotissynttäribileet.

– Synttärit ovat sellainen check point, jossa katsotaan, mihin olemme päässeet, naurahtaa osuuskunnan hallituksen puheenjohtajaksi lupautunut Pekka Kosonen.
 
– Lähtökohta on se, että syksyllä päästään konkreettisiin toimiin, vaikka ensimmäiseltä työelämän kumppanilta jo tulikin viesti, että tarjolla olisi pientä keikkaa. Tämä ensimmäinen vuosi on voimakasta rekrytoinnin ja toimintamallien luomisen aikaa, hän jatkaa.
 
Pieksämäen kampuksella nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajia kouluttava Pekka pitää osuuskunnan hienoutena sitä, että se tuo tulleessaan tosipelit ja pelikumppaneiksi oikeat asiakkaat. Opiskelijat oppivat oikeissa työelämätilanteissa, ottavat vastuun tekemisistään ja reflektoivat, missä onnistuivat ja mikä meni pieleen. 
 
Kodinhuoltajia kouluttava Ritva Marjanen iloitsee siitä, että osuuskuntaa lähdettiin perustamaan opiskelijalähtöisesti. Opiskelijat kävivät syttymässä viiteen pedagogiseen osuuskuntaan tutustuen.
 
– On hieno nähdä, kuinka innoissaan opiskelijat ovat osuuskunnasta. Sidomme tiimioppimisen opetussuunnitelmaan, ja osuuskunta toimii alustana. Tästä tulee hyvä juttu, hän pohtii.
 
Hopesta saatu
rohkeutta ja innostusta
 
Sekä Ritva että Pekka antavat kiitosta osuuskunnan syntymisestä Hope YTY -hankkeelle, josta on saatu draivia, rohkeutta ja innostusta. Hankkeen myötä on saatu myös lisää opettajia Tiimimestari-valmennukseen, mikä on lisännyt muutosvauhtia. 
 
Hope-heimoon mukaan pääsy juontaa juurensa yllättäen Unkariin asti.
 
– Olimme Debrecenissä Tiimimestari-valmennuksen jaksolla Paavo Parkkisen kanssa ja kuulimme siellä Hopesta. Soitimme heti siitä paikasta Minttu Erkolle ja pyysimme päästä mukaan, Ritva muistelee.
 
Ritva ehti haaveilla osuuskunnasta jo pitkään. Kodinhuoltajiksi opiskelevat ovat jo aiemminkin tehneet töitä asiakkaille, mutta hän uskoo osuuskunnan jäntevöittävän oikeaa yrittäjyyttä. Myös työssäoppimisjaksot voidaan nyt tehdä osuuskunnan kautta yrittäjyyttä oppien.
 
Parhaillaan Tiimimestari-valmennuksessa oleva Pekka ehti myös jo pidempään kipuilla, kuinka saisi yhdistettyä yritysmaailman kuviot humanistiselle kasvatusalalle. Kun osuuskunta-ajatus esitettiin, hän oli valmis ryhtymään nopeisiin toimiin.
 
– Osuuskuntainto on syttynyt. Nyt suurin haasteemme on saada se jäämään pysyväksi. Haaveena on saada myös lastenohjaajat ja lähihoitajat mukaan moniammatilliseen osuuskuntaamme, Ritva ja Pekka toteavat.
 

Pekka Kosonen ja Ritva Marjanen heittivät innostuneet ylävitoset vieraillessaan tutustumassa Kulttuuricampus- ja Taidosto-osuuskuntiin Ikaalisissa. Kotievääksi reissulta saatiin lisää rohkeutta ja mahtavat taloustyökalut.