Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Osuuskunta rakentaa nuorille sillan työelämään 17.6.2014

Päivi Lehto levittää Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa osuuskuntakipinää ja toivoo koko SASKYstä tiimiyrittäjyyden etujoukoissa kulkijaa ammatilliselle toiselle asteelle.

Valmentajan näkökulmasta osuuskunnan merkityksen ydin on siinä, että opiskelijoista tulee valmiimpia työelämään.

– Osuuskunta tasoittaa sinne kuilua opinnoista ja rakentaa jopa sillan siihen välille. On upeaa nähdä, kuinka opiskelijat alkavat haluta töihin. He heräävät huomaamaan, että osaavat, ovat hyviä, joku maksaakin tästä ja verkostoa löytyy, summaa Päivi Lehto.

Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa sisustussuunnittelijoita valmentava Päivi toteaa opiskelun käsi- ja taideteollisuusalalla olleen tähänkin asti projektimaista työskentelyä, mutta osuuskunta on tuonut mukaan työllistymisen ja rahan ansaitsemisen realismin.

– Olen iloinen, kun näen opiskelijoiden kasvoilta, kuinka he oikeasti haluavat olla vastuussa itse, että saavat duunipaikan ja palkkaa. Kun ollaan tekemisissä oikeiden asioiden kanssa, herää kipinä.

Yrityselämä saisi
tulla vastaan

Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen tulee jatkuvasti kyselyitä asiakastöistä. Asiakkaat opetetaan siihen, että ilmaista tekijää ei talosta tule. Asiakkaiden avulla opiskelijat oppivat hinnoittelun ja kykenevät  tulevaisuudessa määrittämään hinnan omalle työlleen.

Kovin montaa asiakastyötä ei ehditä vuodessa tehdä, joten Päivi pitää lähinnä huvittavina epäilyjä siitä, että osuuskunta veisi yrittäjien leivän.

– Emme todellakaan ole ryöväämässä kenenkään asiakkaita. Pedagogisen osuuskunnan tavoite on kannustaa yrittäjyyteen, opettaa yrittäjämäistä ajattelua ja yrittäjämäistä tapaa toimia. Ei kai tällaista strategiaa voi kukaan vastustaa?

Kyräilyn sijaan yrityselämä saisi Päivin mielestä tulla osuuskuntaa vastaan ja rohkaista nuoria yrittämään.

– Me tarvitsemme yrittäjämentoreita ja -kummeja sekä alihankintaideoita. Opiskelijat voisivat olla lomittajia, assistentteja tai mitä tahansa yhteistyökumppaneita. Voisimme mieluummin auttaa nykyistä yrittäjäkenttää pärjäämään paremmin kuin olisimme kilpailijoita.

Yrittäjäjärjestö Vammalassa on ollut esimerkillisen mahtavasti tukemassa opiskelijoita.

 –  Vain pari sähköpostia, ja saimme ruusut ja stipendit kaikille osuuskuntalaisille. Kukaan ei sieltä todellakaan sano, että älkää tulko tänne Sastamalaan vääristämään kilpailua.

Innostava vaikutus
koko oppilaitokseen

Osuuskunta Craft & Design perustettiin Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen kolme vuotta sitten. Siitä haluttiin innostava ja kannustava oppimisympäristö, jossa voi suorittaa opintoviikkoja tehden oikeita töitä tiimin kanssa.

Craft & Designissa tehdään treenejä, joissa viimeisenä opiskeluvuonna keskitytään perustamaan omaa ammattiosuuskuntaa eli työpaikkaa itselle. Kun valmistuvat vastedes perustavat aina osuuskunnan, alkaa osuuskunta vähitellen innostaa ja vaikuttaa koko talossa.

Nekin sisustussuunnittelijoiksi valmistuvat, jotka jostain syystä eivät halua olla perustamassa osuuskuntaa, saavat tiimiyrittäjämäisen artesaanikoulutuksen. Koko luokka on siis treeneissä mukana, koska tiimiyrittäjämäistä ajattelua ja toimintaa tarvitaan Päivin mielestä myös toisten palveluksessa työskennellessä.

– Hienointa olisi, jos SASKY strategiallaan pystyisi valtakunnallisesti näyttäytymään yrittäjyyttä kehittävänä ja siihen kannustavana oppilaitoksena, josta valmistuu paljon tiimiyrittäjiä.