Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Osuuskunta otti opikseen 6.10.2014

Loimaan ammatti- ja aikuisopistoon sisustusalaa opiskelemaan tulleista noin puolet liittyy osuuskuntaan heti ensimmäisen lukukauden aikana. Kun he suorittavat opintojaan tekemällä töitä osuuskunnan kautta, he saavat siitä rahaa. Muut tekevät koulun projekteja ilman palkkaa.

Osuuskunnassa työskentelevät pääsevät nauttimaan yhdessä tekemisestä, jakamaan niin onnistumiset kuin epäonnistumisetkin ja hyödyntämään toistensa osaamisen ja aiemman kokemuksen. Se on heille paikka verkostoitua sekä oman alan että muiden alojen osaajien kanssa.

– Osuuskunnassa työskennellessä oppii tosi paljon. Tässä voi mokatakin rauhassa, eikä siinä ole niin paljon pelissä, kuin olisi omassa yrityksessä, pohtii Osuuskunta KuKaPan puheenjohtaja Anneli Fellman.

Se, että kaikki eivät halua mukaan osuuskuntaan, liittyy yleensä opintojen rahoitusmuotoihin ja byrokratiaan. Osa aikuisopiskelijoista ei saa tienata opiskelunsa aikana, ja osa niistä, jotka saavat ansaita, kokevat hankalaksi raportoida kaikkea työskentelyään opintojen rahoittajalle.

Sekä osuuskuntalaisia että perinteisen opiskeluväylän valinneita valmennetaan Loimaalla kuitenkin yhdessä ja samassa ryhmässä, jotta he voivat oppia toisiltaan.

"Raha on paras porkkana"

Osuuskuntatoimintaan on Loimaan ammatti- ja aikuisopistossa sytytty Aarretalossa, jossa opiskellaan käsi- ja taideteollisia aloja. Muille aloille osuuskuntatoimintaa ei sisukkaasta yrittämisestä huolimatta ole saatu leviämään. Aarretalossakin on kuljettu pitkä tie, jossa osuuskuntaa pahimmillaan uhkasi konkurssi.

Kiinnostus osuuskuntaan lähti Loimaalla aikanaan siitä, että käsi- ja taideteollisuusaloilla tehtiin paljon asiakastöitä, jotka oli vaikea hinnoitella.

– Mietimme myös sitä, miten saada opiskelijat tekemään enemmän kuin opintoihin kuuluu, sillä tiesimme toki, että vain tekemällä oppii. Koska raha on paras porkkana, päädyimme ajatukseen osuuskunnasta, kertoo sisustusalaa opettava Minna Kantola.

Mallia lähdettiin etsimään Ikaalisista Taidosto-osuuskunnasta, ja samalla reissulla saatiin kipinä Hope-valmennuksiin. Hope-hankkeeseen haluttiin heti mukaan. Verkostolta saatiinkin alussa paljon apua.

– Eräänlainen taitekohta oli ryhmäytymispäivä, johon kolme opiskelijaa Tiimiakatemialta Jyväskylästä tuli kertomaan, mitä ja miten he tekevät. Meidän opiskelijamme alkoivat innostua ja kysellä. Päivä vakuutti monet osuuskunnan ideasta.