Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Opiskelijat innostuneet perustamaan yrityksiä Sedussa

Sedun opiskelijayritys Dimeno Safety on Suomen paras NY.
 
Sedu Kurikassa viime vuoden toiminut Dimeno Safety NY jatkaa toimintaansa osakeyhtiönä. Noora Latvasen, Meri Lehtosen ja Dita Nymanin perustama turvallisuusalan yritys on juuri kirjautumassa kaupparekisteriin.
 
Osuuskunnassa yrittämistä kokeillut Jani Raiski puolestaan perusti vuoden alussa oman toiminimen ICT-Palvelut Raiskin, jossa hän kokeilee alan yrittäjyyttä tosissaan.
 
Nämä keväällä Sedusta valmistuvat nuoret arvioivat, että heistä ei olisi tullut yrittäjiä ilman opintoihin liittynyttä NY- tai osuuskuntakokemusta, ei ainakaan näin nopeasti.
 
– NY oli meidän kaikkien mielestä yksi parhaista kursseista, mitä meillä on koulussa ollut. Siinä näki, miten itse pärjää yrittäjänä ja miten me tulemme kolmestaan toimeen tiukoissa tilanteissa. Opimme paljon itsestämme ja yrittäjyydestä, kiteyttää Noora tyttöjen ajatukset.
 
Kolmikon yhteinen haave oli poliisikoulu, mutta Dimeno Safety NY:n tarinasta tuli sellainen menestys, että kellään heistä ei käynyt mielessäkään jättää tilaisuutta käyttämättä. 
 
Tytöt pärjäsivät yrittäjyyden alkumetreiltä lähtien hienosti ja saivat rohkaisevaa palautetta. He perustivat NY:n tammikuussa, saivat heti asiakkaita ja pääsivät jo helmikuussa Opinlakeus-messuilta jatkoon SM-kisoihin. Sieltä tuotiin voitto kotiin: Dimeno Safety on siis NY-yritysten Suomen paras.
 
– Kaikki lähti hurjan nopeasti liikkeelle, ja saimme paljon kannustusta koululta. Monet asiakkaat tunsivat meidän opettajamme ja uskalsivat sitä kautta luottaa meihin. Itse markkinoimalla saimme myös paljon tilauksia. Ja totta kai se huomio, jota saimme, kun voitimme SM-kisat, lisäsi luottamusta. Osa  asiakkaista on tietysti vähän epäileviä, koska olemme nuoria naisia miesvaltaisella alalla. Kaikki ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä, kun ovat nähneet meidän työmme jäljen, Noora kertoo.
 
Dimeno Safety myy pelastussuunnitelmia ja niiden päivityksiä, erilaisia poistumis- ja suojautumisharjoituksia, koulutuksia ja turvallisuuskartoituksia. Ihan uutena on alettu järjestää uhkaavan henkilön kohtaamiskoulutuksia, joille on nyt hurjasti kysyntää. 
 
Sedu on ollut yritykselle hyvä yhteistyökumppani NY-vuoden jälkeekin. Alustava sopimus on tehty esimerkiksi siitä, että nuoret yrittäjät saavat nyt alussa käyttää Sedun kalustoa koulutuksiin. Näin heidän ei heti tarvitse lähteä ostamaan omaa kalustoa.
 
– Eihän tämä silti ihan kivutonta ole ollut. Esimerkiksi aikatauluissa on pitänyt säätää, että ne on saatu sopimaan sekä asiakkaille että meille. Kirjanpidossakin purtiin välillä hammasta, kun sitä tehtiin ensimmäistä kertaa ja muutenkin laskettiin asioita. Aika hyvin on silti mennyt, kun olemme kaikki kolme aika reippaita tyttöjä, Noora arvioi yrittäjyyden alkutaivalta.
 
 
 
 
Valmennus tärkeää
nuorelle yrittäjälle
 
Sedu Kirkkokadun yksikössä Seinäjoella ICT-asentajan opintojaan lopetteleva Jani Raiski työskenteli maaliskuusta heinäkuuhun oppilaitoksen pedagogisessa osuuskunnassa. 
 
– Meitä oli osuuskunnassa vain kolme, joten jaoimme työt keskenämme  aina sen mukaan, kuka halusi ja ehti tehdä. Osan töistä teimme myös yhdessä ja pohdimme asioita tiiminä, Jani kertoo.
 
Osuuskunta-aikana Jani sai idean omasta yrityksestä ja tienestin hankkimisesta opintojen ohessa. Samalla hän päätti suorittaa opintoihin kuuluvan työssäoppimisen TOY-mallilla omassa yrityksessään. Nyt hän korjaa yrityksessä tietokoneita, puhelimia ja tabletteja ja auttaa tietokoneasioissa, jos niissä on kysyttävää. 
 
 
Tulevaisuudessa Jani aikoo tulostaa 3D-tulostimella yrityksensä omaa tuotetta. Siitä hän suostuu tässä  vaiheessa paljastamaan vain sen verran, että kyseessä on käytännöllinen tavara, jota tarvitaan joka päivä.
 
Asiakkaita Janille alkoi löytyä heti yrittäjyyden alkumetreillä sopivasti. Tieto kulki esimerkiksi Sedun sisäisen sähköpostin sekä yrityksen Facebook-sivujen ja osaamistarjotin.fi -palvelun kautta. Lisäksi hän oli Opinlakeus-messuilla mainostamassa yritystään. Heti ensimmäisten kolmen viikon jälkeen Jani sai myös työtarjouksen. Niinpä hän ahkeroi nyt päivät toisessa yrityksessä ja tekee illat oman yrityksensä töitä.
 
Työssäoppimiseen TOY-mallilla on kuulunut myös valmennusta, josta Jani kokee saaneensa paljon apua. Esimerkiksi kirjanpito ja verotus olivat asioita, joihin oli hyvä perehtyä.
 
– Valmennuksessa käsiteltiin myös oman työn hinnoittelua. Se on tärkeää, ettei myy työtään liian halvalla. Asioiden aikatauluttamistakin pohdittiin ja yleensäkin työssä jaksamista. Koulun opettajat olivat tosi kannustavia yritysasioissa. Heitä en kyllä vaihtaisi mihinkään!
 
TOY-malli on vakiintunut Seduun
 
TOY-ryhmä, jossa Jani valmentautui yrittäjyyteen, oli monialainen opiskelijoiden joukko. Tiina Jokela-Lylyn ja Eila Hakola-Sippolan sparraamina valmentautui  Sedu Jurvasta graafisen alan opiskelijoita, Sedu Kurikasta turvallisuusalan, verhoilualan ja sisustusalan opiskelijoita, Koulukadun yksiköstä datanomiopiskelijoita sekä Sedu Kirkkokadulta ICT-alan opiskelijoita.
 
– Teimme niin, että otimme aina Seinäjoelta opiskelijat  mukaan ja ajoimme vuorotellen joko Jurvaan tai Kurikkaan siellä olevien opiskelijoiden luo. Näin syntyi hyvä, keskusteleva ryhmä, joka osasi hyvin hyödyntää monialaisuutta. Ryhmässä päästiin vertailemaan myös sitä, mikä ero on toimimisessa NY:ssä ja osuuskunnassa, Tiina selittää.
 
Nyt TOY-valmennuksesta on saatu Seduun ihan oma malli, mikä Tiinan mielestä on yksi merkittävimpiä Hope YTY -hankkeen tuloksia oppilaitoksessa. Tämän mallin käyttö ja pilotointi  sekä yrittäjyyden edistäminen sen avulla on hyväksytty myös Sedun johtoryhmässä.
 
– Alamme kokeilla jatkuvaa mallia, jossa valmennuspäivä on aina kahden viikon välein. Opiskelija voi tässä mallissa hypätä mukaan mihin tahansa kohtaan, ja ryhmä siis elää koko ajan. Olemme tehneet myös sellaisen laajennuksen, että mukaan voivat tulla paitsi NY:ssä tai osuuskunnassa työssäoppimisensa suorittavat myös sellaiset opiskelijat, jotka aikovat jatkaa perheyritystä, Tiina kertoo.
 
Hän alkaa vetää uutta ryhmää ensi viikolla parinaan työssäoppimisen ohjaaja tai yrittäjyysvalmentaja, ja valmennus jatkuu huhtikuun loppuun. 
 
Opiskelijayritysten suosio on Sedussa kasvanut viime aikoina ja sitä kautta myös tarve TOY-mallilla tehtävään valmennukseen. NY:t ja osuuskunta ovat suosittuja, ja kaikki talossa tunnustavat, että yrittäjämäisiä taitoja tarvitaan. 
 
– Nuoret perustavat herkemmin yrityksiä, kun saavat harjoitella ja kokeilla koulussa ja olla vielä vuoden valmistumisensa jälkeenkin osuuskunnassa. Tämä kaikki antaa heille hyvä perustan.
 
Tiina Jokela-Lyly valmentaa pian alkavaa Sedun TOY-ryhmää.
 
 
Hope YTY -hankkeen myötä on myös lisää opettajia innostunut Tiimimestari-valmennuksesta. Erityistä Tiinan mielestä on, että Sedussa myös koulutuspäälliköt ovat lähtevät valmennukseen. Kun uudenlainen ajattelu menee johtotasolle asti, saadaan tekemiseen erilaista draivia.
 
Sedu Kurikassa esimerkiksi on lähdetty toteuttamaan tiimivalmennusta ja yrittäjyyttä paitsi oman yksikön sisällä myös yhdessä yrittäjien ja elinkeinoelämän kanssa. Yhteistyötä tehdään auto- ja metallialan yritysten, Kurikan Yrittäjien sekä Kurikan kaupungin elinkeino- ja sivistystoimen kanssa.  
 
Edelläkävijä tiimioppimisen menetelmien käytössä on Sedussa ollut Ilmajoen Pappilantien yksikkö, jossa on tehty pitkä pilotti. Siinä toteutettiin Artesaaniosuuskunta Pohjanmaan kautta kolme isoa projektia: Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperan lavasteet, asuntomessujen paviljonki ja kulttuurituottajien yhteistyöprojekti.
 
Sedun iloista Tiimimestari-joukkoa Hope MYRSKYssä Jyväskylässä.