Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Kasvutarinat kannustavat muutokseen Tavastiassa

Merkonomiopiskelijat lähtevät Tavastialla yhä useammin ulos koulusta. Kuva on opiskelijoiden liikekeskus Goodmaniin perustamasta pop up -myymälästä.

 

Liiketaloutta Ammattiopisto Tavastiassa opettava Anu Viherä antaa merkonomiopiskelijoille aiempaa enemmän vastuuta oppimisesta ja kannustaa heitä oppimaan tiimeissä töitä tehden ja lähtemällä yhä enemmän ulos koulusta. Asiakas tuodaan entistä enemmän ja aiemmin prosessiin mukaan. 

Uusien menetelmien myötä Anu on päässyt näkemään todellisia kasvutarinoita. Muutkin opettajat ovat tulleet ihmettelemään, mitä nuorelle on tapahtunut. 
 
– Nuoret ovat itsekin tunnustaneet, että vuorovaikutustaidot ovat parantuneet ja he ovat saaneet lisää rohkeutta ja varmuutta sekä epävarmuuden ja vastoinkäymisten sietokykyä. Myös ristiriitatilanteet tiimeissä ovat kasvattaneet ja niiden ratkaiseminen tuonut hyvää fiilistä.
 
Samantapaisia ideoita muutoksen tarpeesta tulee nyt eri puolilta organisaatiota. 
 
– Tiimioppimiseen ei ole kovin moni talossa perehtynyt, mutta en koe olevani yksin ajatuksineni. Yhteinen tahtotila muutokseen alkaa syntyä. Uskon, että Ammattiopisto Tavastiassa tapahtuu lähivuosien aikana isoja muutoksia tavassa oppia ja opettaa, Anu arvioi.
 
Oikea asiakas opettaa enemmän
 
Konkreettinen muutos liiketalouden opinnoissa verrattuna vanhaan on, että asiakas tuodaan nyt prosessiin paljon aikaisemmin kuin ennen. Heti kolmannen vuoden NY-opintojen alussa jokainen opiskelija lähtee ulos koulusta tekemään jonkin jutun asiakkaalle.
 
– On hieno nähdä, että miten paljon helpommin asioita oppii, kun saa tehdä oikeasti. Hyvä esimerkki tästä on NY-tiimi, joka sai asiakkaalta ensimmäisen toimeksiantonsa ja pääsi laskuttamaan. Nämä NY-yrittäjät eivät osanneet tehdä laskua ja tulivat kysymään neuvoa. Eihän siinä muuten mitään, mutta kun kaikki yrityksessä olivat kolmannen vuoden taloushallinnon opiskelijoita. Heillä oli ollut kokonainen kurssi laskuasioihin liittyen, mutta vasta nyt he oppivat tekemään laskun, kun se piti ihan oikeasti tehdä asiakkaalle, Anu myhäilee.
 
 
NY-yrityksissä on valmistettu esimerkiksi kangaskasseja.
 
 
Lähtiessään Tiimimestari-valmennukseen Anu asetti itselleen kaksi tavoitetta. Toinen oli lyhyen tähtäimen tavoite viedä jokaisesta valmennuskerrasta jotain suoraan käytäntöön NY-yrityksiin. 
 
– NY-yrityksissä olen voinut kokeilla tiimioppimisen menetelmiä, kuten kaverijohtamisen ideologiaa. Olemme antaneet opiskelijoiden johtaa ja briiffata toisiaan enemmän ja ottaa vastuuta omasta oppimisestaan. 
 
Tällä hetkellä NY-yritykset tuntuvat Anun mielestä toimivalta alustalta, mutta säännöllisesti yksikössä punnitaan myös, mitä etuja saavutettaisiin, jos lähdettäisiin tekemään osuuskunnan kautta. Sitäkin pyöritellään, että NY-vuosi tulisi aiemmin ja sen jälkeen jatkettaisiin osuuskunnassa. 
 
Toinen haaste oli, miten pitkällä tähtäimellä voitaisiin muuttaa liiketalouden opintoja Tavastiassa ihan kokonaan niin, että oppilaat kokisivat ne mielekkäämmiksi ja että ne palvelisivat paremmin työelämää. 
 
Tämä haaste muotoutui ensimmäisten kokeilujen jälkeen opiskelijoilta saadusta palautteesta. Asiakkaan kanssa työskentely ja vastuunotto omasta toiminnasta kolmannen vuoden alussa oli nimittäin valtavan vaikeaa opiskelijalle, kun kukaan ei yhtäkkiä enää sanonutkaan, miten pitää tehdä.
 
– Opiskelijat sanoivat palautteessaan, että jos tämäntyyppistä olisi ollut aikaisemmin, niin olisi ollut helpompaa. Tiimioppimista pitäisi siis tuoda mukaan vielä enemmän ja jo ensimmäisestä kurssista alkaen, Anu pohtii.
 
– Olemmekin miettineet, että oikea tekeminen pitäisi saada kulkemaan polkuna läpi tavallaan koko opintojen. Vielä en voi sanoa, että meillä näin olisi, mutta selkeästi tästä tavoitteesta puhuvat muutkin kuin minä. Uskon, että jollain aikavälillä siihen siirrytään. 
 

Anu Viherä on mainio esimerkki opettajasta, joka uskaltautuu heittäytyä. Alempi kuva on Hope MYRSKYSTÄ, jota Anu oli toteuttamassa huikean Tiimimestarit 55 -ryhmän kanssa.