Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Kaikki kolmoset oppivat yrittäjinä sisustussuunnittelua

 
 
Craft & Design -osuuskuntaan kuuluvat Kirsi Kaartinen (vas.) ja Johanna Partanen sekä Tiia Taiminen työllistyvät jatkossa omien artesaanitöidensä ansiosta. Kuvissa he esittelevät artesaanitöitään muille opiskelijoille seminaaripäivässä.
 
Sisustussuunnittelijoiksi tänä keväänä Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta valmistuvat ovat kaikki oppineet tekemällä tiimiyrittäjinä töitä osuuskunnassa. Lähes jokaisella myös artesaanityö liittyy omaan yritystoimintaan ja työllistää yrittäjänä. 
 
Valmentaja Päivi Lehto toteaa, että tämä on Hope YTY -projektin ansiota. 
 
– Tässä valmistuvassa porukassa ovat omat pioneerini. Tarjosin koko joukolle tiimioppimisen mallia. En eritellyt yhtään, oletko halukas osuuskuntaan vai et, vaan tarjosin kaikille "kaipuuta merelle".  
 
Pian opiskelijat alkoivat löytää sellaisia työkaluja ja tapoja tehdä, jotka houkuttelivat, ja kokea onnistumisia. Sitä kautta kaikki tekeminen alkoi liukua kohti tiimiyrittäjyyttä. Tiimiyrittäjyys on niin yhteisöllistä, että se alkoi kiinnostaa enemmän kuin yksin yrittäminen tai toisen palvelukseen meneminen.
 
Sisustajat löytävät
paikkansa ammattialana
 
Tässä prosessissa tekemisestä on Päivin mukaan tullut vakavaa ja visiopohjaista. Opiskelijat haluavat tehdä oikeita projekteja ja töitä ja työllistyä. He eivät halua tehdä mitään leikkijuttuja eivätkä istua luennoilla. He ovat myös ymmärtäneet sen, että ohjat pitää ottaa omiin käsiin ja oma elämä itse haltuun.
 
– On toki ollut kuoppia ja möykkyjä. Aavikot ja ojat, kaikki on nähty, mutta olemme uskoneet prosessiin ja menetelmien toimimiseen. Virheet olemme nostaneet kunniaan. Niitä ei pelätä, vaan niistä opitaan. 
 
Päivi näkeekin, että sisustussuunnittelijan koulutuksen uudistaminen Tyrväällä alkaa vähitellen johtaa laajemminkin siihen, että sisustajat ammattialana löytävät paikkansa. 
 
– Emme ole enää mitään hienostorouvien palvelijoita, vaan meillä on paikka rakentamisessa niin korjaus- kuin uudisrakentamisenkin näkökulmasta. Minulla on sellainen visio, että sisustajista on tulossa kunnon ammattikunta. Kun asiat on suunniteltu, työmailla ei tule sisustusta tehtäessä virheitä, joten meidän avullamme voi säästää työtunneista ja rakennuskustannuksista. 
 
Joustava oppimisympäristö
mahdollistaa yllättävät projektit
 
Olennainen muutos kuluneissa kolmessa vuodessa on  yritysyhteistyön määrän valtava lisääntyminen. Ovia on saatu auki ottamalla yhteyttä paitsi yrityksiin, myös yrittäjäjärjestöön ja yrityspalveluun. Niistä on oltu opiskelijoille neuvonantajina, ja yhdessä on oltu esillä myös messuilla. 
 
Sisustussuunnittelijoiksi opiskelevilla ei ole oppitunteja eikä lukujärjestyksiä, on vaan projekteja, joissa tehdään töitä. Oppilaitoksen sisällä on monialainen yhteistyö lisääntynyt rakennusosaston ja sähköosaston opiskelijoiden kanssa, kun sisustussuunnittelijat ovat päässeet mukaan oppilaitoksen taloprojekteihin. 
 
Tässä tiimit ja osuuskunta toimivat erittäin hyvin. Joustava oppimisympäristö ja oppimismenetelmät mahdollistavat tarttumisen yllättäen tuleviin isoihinkin projekteihin. Ne pystytään nyt istuttamaan opintoihin.
 
– Nämä meidän yrittäjämme ottavat kaikkea rohkeasti vastaan. He ottavat projektit täysin haltuun, ja innostus on ihan omaa luokkaansa, Päivi kiittää.
 
Nyt Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa on saavutettu tilanne, jossa osuuskuntaa ei tarvitse paljon mainostaa: sana kulkee ja kulttuuri on lähtenyt leviämään. Sisustussuunnittelun ykkösluokalla jo kolmasosa opiskelijoista on yrittäjyyspolulla, eli he ovat liittyneet ensimmäisen puolen vuoden aikana Craft & Design -osuuskuntaan. 
 
– Ykkösten kanssa teemme parhaillaan palvelun tuotteistamisen töitä, joihin myös kevään työssäoppiminen liittyy. Olemme ottaneet Tiimiakatemian materiaaleista siihen alustaksi hittipalvelun. Luemme Tuotteistajan taskuraamattua, ja teemme paljon kokeiluja. Kaikki tähtää siihen, että jokainen alkaa löytää omaa visiotaan siitä, miksi haluaa tulla. Kakkosissa taas kuuden hengen tiimi tekee työssäoppimista yrittäjinä osuuskunnassa, ja heillä on siellä oikein hienot projektit meneillään, Päivi summaa.
 
"Mitään en ole opettanut"
 
 
Oman aikansa valmentajana Päivi on jakanut niin, että hänellä on aina yhden tiimin kanssa kerrallaan treenejä koko päivä. Silloin kaksi muuta tiimiä toimii itseohjautuvasti. Näin hän pystyy viemään prosesseja ihan eri tavalla eteenpäin kuin aikaisemmin.
 
– On se hemmetin hyvä, etten ole mitään opettanut, kun syntyy tällaista jälkeä, Päivi huokaili puhuessaan marraskuussa Hope MYRSKYssä Jyväskylässä salilliselle tiimivalmentajia ja tiimiyrittäjiä.
 
Tiimivalmentaminen mahdollistuu hänen mielestään sillä, että kehittää itseään, uskoo ihan joka päivä siihen, mitä tekee, ja luottaa ankarasti prosessiin, ihmisiin ja ihmisen sydämeen.
 
– Ja muistakaa, että kulttuurin äänet ovat tärkeitä. Jättäkää talossa väliovet auki ja antakaa onnistumisen äänien mennä läpi tilojen ja koko talon. Innostus avartaa mieltä, ja olet vastaanottavaisempi uusille näkökulmille. Älkää koskaan pyytäkö anteeksi sitä, että olette innostuneita!
 
 
 
Päivi esitteli Hope MYRSKYSSÄ myös kuvasarjan neljän sisustussuunnittelijaopiskelijan pop up -kaupan synnyttämisestä. Nämä tiimiyrittäjät olivat mukana paikallisen yrittäjäjärjestön Tyrwäys-tapahtumassa. He saivat pankilta liiketilan käyttöön ilmaiseksi, ja löysivät kumppaneiksi muitakin yrityksiä ja pitivät kahdeksan viikkoa pop up -kauppaa.
 
Opiskelijat rakensivat sisustajien tapaan tapahtumalle kauniin konseptin.
 
 
Pop up -mainos.
 
Opiskelijat toimivat Craft & Design -osuuskunnassa.
 
Tuotteiden valmistusta tapahtumaan.
 
Tyhjästä tilasta myymäläksi.
 
Myymälä ulkoa päin tapahtumapäivänä.
 
Pop up -kaupan toteuttajat.