Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Johtajat ja opettajat rakenteita ravistelemassa 23.1.2015

Tutkinnonuudistus ja osaamisperusteisuuteen siirtyminen vaativat rakenteiden purkamista ja uudistamista. Hope-verkostossa tätä työtä tehdään juuri nyt esimerkiksi Tie osaamiseen -hankkeessa.

Mukana on neljä oppilaitosta, joiden johtajistoa kokoontuu muutaman kuukauden välein yhteisille foorumeille. Kokoontumisten välissä jokainen pitää omassa oppilaitoksessaan leirin opettajille. Leireiltä saadaan aina uutta pohdittavaa seuraaville foorumeille.

–  Hanke on mahdollistanut johtajien kokoontumisen yhteen pohtimaan, miten auttaa opettajia viemään osaamisperusteisuutta käytäntöön, iloitsee valmentaja Maria Käkelä.

Viime viikon lopulla Ilorannassa pidetyssä foorumissa saatiin aikaan lista esteistä, jotka ovat osaamisperusteisuuden tiellä, ja loistavaa keskustelua siitä, miten ne voidaan poistaa.

Johtajat pohtivat muun muassa lukujärjestyksistä luopumista ja miettivät tilalle mallia, joka tukisi yksilöllisiä ja joustavia opintopolkuja.

Myös opettajien palkkauksessa ja resurssien järkevässä suuntaamisessa riitti keskusteltavaa. Voitaisiinko siirtyä suurempiin työkokonaisuuksiin ja raameihin?  Entä, miten huolehditaan, että opettaja on opiskelijan saatavilla, kun ohjausta tarvitaan?

Jotta homma saadaan toimimaan, pitää esimiestyötä uudistaa. Uudet oppimisympäristöt taas tuovat eteen arvioinnin uudella tavalla miettimisen.

Rikkaus foorumityöskentelyssä on se, että eri oppilaitokset ovat prosessissa eri vaiheissa. Tie osaamiseen -hanketta koordinoi Koulutuskeskus Salpaus. Mukana kumppaneina ovat Ahlmanin ammattiopisto, Kiipulan ammattiopisto ja Sastamalan koulutuskuntayhtymä.

Esimerkiksi Ahlmanilla ollaan rakentamassa Ahlmanin mallia, joka otetaan käyttöön koko koulussa. Mallia rakennetaan yhdessä opettajien kanssa leireillä.