Hope YTY - Yrittäjyyttä ja työssäoppimista yhdessä

Opettajat yrittämisen asialla

Tarvitaan yhteinen suoritushaaste

Tekemällä oppii enemmän

Yhdessä olemme vahvempia

Virheviesti

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa menu_set_active_trail() (rivi 2405 tiedostossa /home/hope/public_html/includes/menu.inc).

Asiakastyöt ovat kasvaneet kunnianhimoisemmiksi Kiipulassa

Kiip-IT-osuuskuntalaiset ottavat mielellään vastaan haastavia asiakastöitä.
 
 
Tieto- ja viestintätekniikkaa Kiipulan ammattiopistossa opiskelevien asiakastyöt ovat kasvaneet vähitellen yhä kunnianhimoisemmiksi. Alussa datanomiopiskelijat tekivät pieniä koulutusprojekteja ja tietokonehuoltoja, mutta niiden oheen on saatu isompia videoprojekteja, graafisia tuotantoja, lehden taittoja ja vastaavia huomattavasti enemmän tekemistä vaativia töitä. Tämän on mahdollistanut tiimityöskentely pedagogisessa osuuskunnassa. 
 
– Meillä opitaan mahdollisimman paljon oikeiden töiden kautta, koska oikeissa tilanteissa oppii niin paljon enemmän. Hommat tehdään tiiminä, ja projekteja suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa, selittää Mikko Kurkinen, joka valmentaa yhdessä työparinsa Anne Majamäen kanssa.
 
– Usein käytännön töitä tehtäessä syntyy vielä tilanne, jossa kokeneempi oppilas on opastamassa sellaista, jolle aihe ei vielä ole niin tuttu. Samalla siis kokeneempi saa kokemusta koulutuspuolelta, Mikko jatkaa. 
 
Kiipulassa pystytään datanomiopinnoissa tekemään lähes kaikki opinnot osuuskunnan kautta. Esimerkiksi laitteistoon liittyvät asiat pyritään aina käsittelemään oikeita asiakastöitä tehden. Tyypillinen tilanne on, että asiakas haluaa hankkia laitteen, jolloin opiskelijat opastavat sekä hankintatilanteessa että käyttöönotossa. 
 
Ja jos opiskelijat järjestävät esimerkiksi koulutusta graafisista asioista, pystytään siihenkin hyvin kokonaisvaltaisesti yhdistämään osia tutkinnosta. Vain palvelinjärjestelmät ovat sellainen tutkinnonosa, joiden toteuttaminen osuuskunnan kautta ei onnistu.
 
Asiakkaan läppärin huolto menossa.
 
 
Oikea hyöty ja tyytyväiset asiakkaat
 
Juuri nyt Kiip-IT-osuuskuntaan kuuluvilla datanomiopiskelijoilla on edessään taas uusi haaste, sillä paristakin paikasta on kyselty heitä tekemään kotisivuja. 
 
– Saamme tällä viikolla lähtemään tarjoukset nettisivuprojekteista asiakkaille. Nämä ovat ensimmäisiä, joita teemme muille, vaikka osuuskunnan omat sivut olemmekin tehneet itse, osuuskuntalaiset selittävät. 
 
Haasteellinen tehtävä oli myös Kiipulan tilaama mainosvideo, johon osuuskuntalaiset kuvasivat asumisen ja vapaa-ajanvieton mahdollisuuksia ja tekivät myös haastatteluja. Nämä videot tulevat näkyviin Kiipulan omille sivuille.
 
– Tykkäämme asiakastöistä paljon enemmän kuin harjoitustehtävistä koululla. Kun pääsee tekemään jotain oikeasti hyödyllistä ja näkee, että asiakas on tyytyväinen, niin tuleehan siitä parempi mieli, Kiip-IT:n kaverit kertovat. 
 
Perinteiset harjoitustehtävät toistavat heidän mielestään itseään ja käyvät nopeasti tylsiksi. Työskentely tiimiyrittäjänä on paljon mielekkäämpää.
 
– Asiakastöissä esimerkiksi tietokonehuollossa on jokainen tehtävä omanlaisensa. Siinä saa aina tehdä salapoliisityövaiheen, että mikäs täällä mättää. Isommat projektit ovat muutenkin oma haasteensa. Niitäkin pystymme nyt osuuskunnassa ottamaan paremmin vastaan kuin, jos töitä tehtäisiin vain yksin tai parina.
 
Osuuskunta pyörii nyt jo rutiinilla. Oppilaiden vetämät viikkopalaverit ovat tärkeä oppimistilanne. Valmentajat yrittävät puuttua prosessiin mahdollisimman vähän, mutta ovat käytettävissä asiantuntija-apuna ja pitävät tarvittaessa briiffitilaisuuksia.
 
Joskus osuuskuntalaisetkin kaipaavat silti ihan perinteistä luentoa ja saattavat sitä pyytääkin. Esimerkiksi kotisivuasia on tuntunut sellaiselta,  että koko porukan olisi hyvä käydä se läpi opettajan kanssa. Niinpä Mikko on luvannut ennen projektin alkua pitää tunnin, joka käy kertauksesta pidemmällä oleville ja antaa uutta tietoa muille. 
 
Kiip-IT:n onnistumisesta kertoo, että sillä yksityisasiakkaita on jo kolmisenkymmentä ja lisäksi monelta sektorilta isoja asiakkaita, kuten Martat, VPK, SPR, Lions Club ja erilaiset hankkeet.
 
Nyt tiimiyrittäjät painivatkin sellaisen positiivisen ongelman kanssa, että mitä hankintoja tekisivät, kun osuuskunnalle on kertynyt rahaa. Ensimmäisenä ostettiin pari kannettavaa tietokonetta, jottei tarvitse käyttää pelkästään koulun koneita. Omat välineet kun kasvattavat työn mielekkyyttä ja helpottavat esimerkiksi asiakastapaamisiin lähtemistä.
 
Seuraavana investointina mietitään yhteishengen kasvattamista teettämällä t-paita tai huppari osuuskunnalle. Samalla uusitaan osuuskunnan logo, jotta myös uudet tulokkaat pääsevät sanomaan sanansa sen ilmeeseen. 
 
Tekemisen meininki
osuuskunnassa kiinnostaa
 
Osuuskunta-ajatus on levinnyt opiskelijoiden joukossa luontevasti. Uudet opiskelijat ovat kokeneet Kiip-IT:n omakseen, vaikka eivät ole olleet sitä alusta asti käynnistämässä. 
 
– Kun uudet oppilaat tulevat taloon, he pääsevät osallistumaan asiakastilanteisiin, vaikka eivät vielä osuuskuntaan kuuluisikaan. He ovat varmaan siinä todenneet meiningin sen verran hauskan oloiseksi, että mikäs siinä on liittyessä, Mikko Kurkinen kertoo.
 
— Uusien opiskelijoiden liittyminen osuuskuntaan tapahtuu yleensä opiskelijoiden kannustuksen kautta. Me valmentajat pyrimme toki rohkaisemaan osuuskuntaan liittymistä ja avaamaan tiimioppimisen menetelmiä ja merkitystä, mutta pääosin rekrytoinnin hoitavat opiskelijat, hän jatkaa. 
 
Mikko kuvaa osuuskuntaa ytimekkäästi: hyvä meininki ja aivan loistava yhteishenki. Tiimityöskentelyn selkeä positiivinen vaikutus on, että oppilaat oppivat tuntemaan toisensa paremmin kuin ennen. Mikon mukaan it-alalle on tyypillistä, että siellä kaveri saattaa muutaman vuodenkin opiskella näyttöä tuijotellen niin, ettei edes tunne toisella puolella luokkaa olevaa tyyppiä. Nyt se ei enää onnistu, vaan tiimeissä asioita tulee tehtyä yhdessä.
 
Sekin on positiivista, että harjoittelupaikkojen löytäminen on nyt helpompaa. Aiemmin työnhaku on tupannut jännittämään, mutta nyt pojat ovat osuuskunnan hommia tehdessään rutinoituneet niin, että löytävät aika helpostikin harjoittelupaikkoja. Ja kun puolet heistä oli syksyllä työssäoppimassa, eri kaverit joutuivat ottamaan  vahvemmin roolia osuuskunnassa. 
 
Tiimioppimisen edelläkävijä
 
Kiipula on tiimioppimisessa edelläkävijä, sillä se on ensimmäinen ammatillinen erityisoppilaitos, jossa uudet yrittäjyysmenetelmät otettiin käyttöön. 
 
Hope YTY -hankkeessa yrittäjämäistä toimintaa levitettiin siellä voimakkaasti myös uusille koulutusaloille, luonnonvara-alalle ja kiinteistöalalle. Nyt uusia yrittäjyyden oppimisen menetelmiä viedään eteenpäin myös toisessa osuuskunnassa, ja Osuuskunta KiipGreenin hyödyntäminen on alkamassa.
 
– Osuuskunta on oppimisympäristönä tuonut paljon yksilöllisyyttä myös oppimissuunnitelmiin. Opiskelijat voivat työskennellä samoissa projekteissa, vaikka heillä on aivan eri oppimisen tavoitteet, toteaa tiimivalmentajia Kiipulassa sparraava erityisopetuksen asiantuntija Päivi Korhonen. 
 
On siis paljon helpompaa, kun ei tarvitse erikseen järjestää jokaiselle opiskelijalle eri projektia, vaan jokainen voi tulla oman tavoitteensa kanssa osuuskuntaan tekemään töitä tiimissä. 
 
Kiipulassa on havaittu, että yrittäjämäinen toiminta voimaannuttaa, kasvattaa vastuunottoa itsestä  ja yhteisöstä ja vahvistaa työelämätaitoja
 
– Hankkeen aikana meillä saatiin myönteisiä kokemuksia myös opiskelijan työssäoppimisjaksojen onnistumisesta. Työssäoppimispaikat jäävät usein erityisopiskelijan ulottumattomiin erityisen tuen tarpeiden vuoksi. Tällöin osuuskunta tarjoaa hyvän vaihtoehdon tehdä aitoja töitä. Tämän kokemuksen jälkeen voi olla helpompi siirtyä myöhemmässä vaiheessa työssäoppimaan työpaikalle, Päivi pohtii.
 
 
Hope YTY -hankkeen projektipäällikkö Minna Erkko ja erityisopetuksen asiantuntija Päivi Korhonen.